Решаване на проблема с детските градини и ясли и възраждане

...
 Решаване на проблема с детските градини и ясли и възраждане
Коментари Харесай

Повече детски градини и по-добра жилищна политика за София са сред приоритетите на Ваня Григорова

 izbori_2023_v1_015

 

Решаване на казуса с детските градини и ясли и възобновление на общинската жилищна политика за столицата ще решат в огромна степен проблемите на демографската рецесия в София. Това са две съответни стъпки, които са измежду целите за ръководството на София и са свързани с обезпечаването на по-справедлив достъп до обучение и опазване на здравето.

Това разяснява Ваня Григорова, претендентът на обединената левица за кмет на столицата, по време на второто издание на „ Форум за прогресивни леви решения “ на тематика „ Готови за бъдещето? Демографската картина – цената на неравенствата “.

Устойчиви дълготрайни решения и съответни ограничения в Бюджет 2024 в светлината на демографската промяна, обществените неравенства, достъпът до обучение и необратимите промени в пазара на труда и бъдещето на специалностите – това са част от въпросите, които дефинират дълготрайно качеството на живота ни и които бяха във фокуса на събитието, проведено от Делегацията на българските социалисти в Европейския парламент.

Дискусиите са инициирани от евродепутатите Петър Витанов, Сергей Станишев, Елена Йончева, Цветелина Пенкова и Иво Христов, а събитието беше намерено от вицепрезидента на Република България Илиана Йотова, която акцентира, че демографската политика е и въпрос на национална сигурност, с изключение на всичко останало. Към присъстващите направи видеообръщение Дубравка Шуица - заместник-председател на Европейската комисия за народна власт и демография.

“Категорично считам, че демографската рецесия е резултат от неналичието на предвидимост и резистентност в нашата страна ”, съобщи Ваня Григорова.

“От показаните социологически изследвания видяхме едно ясно несъгласие - от една страна българските жители напущат страната ни, с цел да си търсят по-добра реализация и по-високи приходи, въпреки това, продължава да се твърди, че няма фрагменти. Очевидно е, че повода не е неналичието на фрагменти, а неналичието на положително трудово заплащане и условия на труд ”, изрази позицията си Ваня Григорова.

Какво би трябвало да е решението на локално равнище? Според нея за три години дефицитът на детски градини и ясли може да бъде обезщетен, проблем, който 18 години остава неуреден и основава клиентела на частните структури. Това е мощен възпиращ фактор при фамилното обмисляне.

От десетилетия нямаме и общинска жилищна политика. На среща на претендента на левицата с лекари и медицински сестри, те са споделили тъкмо това - че няма къде да живеят фрагментите, които биха пристигнали в столицата, тъй като със заплатите си не могат да си разрешат заплащането на високия пазарен наем, а за децата им няма места в яслите и детските градини.

Основната цел на голям брой целенасочени държавни политики не би трябвало да бъде облагата, а по какъв начин да задържим българските жители в България, съобщи Ваня Григорова.

Защото това, което ни чака, крие съществени опасности за бъдещите генерации в Европа и у нас, а демографската промяна е едно от главните провокации пред нас, сравнимо по тежест и мащаб със зеления и цифровия преход – по оценка и на Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в Екологичен потенциал.

Ето и малко от статистиката, която бе коментирана по време на форума. През 2050 година 50-70% от днешните специалности няма да са на пазара на труда. А демографската картина на Стария континент ще се характеризира от намаляваща раждаемост, все по-застаряващо население, издишащи обществени системи, все по-труден достъп до качествено обучение, което ще предопределя задълбочаващото се неравноправие. Според изнесените от уредниците данни, се чака пикът на човечеството да е през 2065 година – с 11 милиарда хора на планетата.

В същото време България непреклонно се обезлюдява. У нас към този момент има 167 изцяло пустеещи обитаеми места, а 592 са с едвам по един или двама поданици.

Всеки ден изчезва едно село, всяка седмица - един дребен град, всеки месец - по един приблизително огромен град и всяка година - един огромен град с мащабите на регионален център. Ако тази наклонност не бъде пречупена с решителни дейности, доникъде на века България ще наброява под 5 млн. души, а делът на популацията над 65-годишна възраст ще доближи близо 40 на 100.

Не можем и не би трябвало да оставаме безразлични е позицията на всички участници в полемиките.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР